Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ОШ "Петар Враголић"

Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија

  • Назив школе:  Издвојено осмогодишње одељење Горња Трешњица
  • Место и адреса: Горња Трешњица, Бачевци 31258
  • Број телефона пом. директора: 031/856-431 
  • Име и презиме пом. директора: 

 Школа и њена околина

Школа је почела са радом 1836. године и сматра се једном од најстаријих основних школа у Србији. Осмогодишње одељење Г. Трешњица се налази у Трешњичкој равни, према којој гравитирају четири села: Дрлаче, Горње Кошље, Грчић и Горња Трешњица. Школа са црквом, продавницом и амбулантом представља центар ова четири планинска села.

Школски објекату ком се одвија настава је стар око 100 година. 2006. године је захваљујући донацији „Вујић“ Ваљево д.о.о. постављена PVC столарија, како у њој тако и у објекту који се налази у школском дворишту. У њему су импровизована фискултурна сала у приземљу, која се греје помоћу бубњаре, а на спрату је школски стан.

Настава физичког васпитања се изводи на спортском терену поред школског дворишта у зависности од временских прилика.

Школски објекат има 5 неадекватних учионица (подови су од дотрајалих дасака, плафони веома високи), канцеларију за пом. директора, наставничку канцеларију, оставу, 2 тоалета, чајну кухињицу. Дотрјали пољски WC-и су уклоњени. Грејање је на дрва  помоћу адекватних пећи, које смо добили од донатора LDS Charities WE12SRV0011 Цркве Исуса Христа преко мисионара из Сијетла, САД,.Они су донирали и фотокопир апарат, који је пренет у матичну школу , BIM пројектор, 5 ормана.Многи донатори, људи добре воље су овој школи излазили до сада у сусрет и оплемељивали њен ентеријер и наставу неопходним наставним средствима: директор ОШ „Гаврило Принцип“ из Земуна, Јордан Илић, Биолошки  и Географски факултет из Београда, планинарска друштва и други.

Ученици су пешаци и већина их прелази од 6 до 9 километара кроз кањон реке Трибуће и Трешњице спуштајући се из Г. Кошаља. Пошто не постоји могућност да се направи пут којим би се олакшао њихов долазак у школу, користе се „козје“ стазе.

Због лепоте природе, реке Трешњице, станишта белоглавог супа, мрестилишта пастрмке и близине два рибњака, све више постаје занимљива туристичка дестинација. Она је до данас, у односу на остала наша осмогодишња одељења, привлачила пажњу многих новинара који су долазили до ње и ганути животом и радом ученика ове школе правили репортаже. Те видео записе су имали прилику да виде људи широм света и на свој начин помогну наше ученике пешаке.

Ова школа у току школске 2013/2014. године нема  разредну наставу јер није било уписане деце, а родитељи  ученика, који је похађао наставу до краја школске 2012/2013. године, су  исписали  дете и уписали у другу школу. Од петог до осмог разреда заступљено је по једно одељење. Важно је истаћи да је била  присутна тенденција опадања броја ученика и да се она наставља и ове школске године, и то знатно у односу на претходне.

Ова школа има два четворогодишња издвојена одељења. У оквиру ње су као неподељене школе:

Издвојено четворогодишње одељење Грчић

Издвојено четворогодишње одељење Лукића Брдо

Ова четворогодишња издвојена одељења  немају фиксни телефон.

 

Актуелно

Издвајамо

ОШ "Петар Враголић", Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија