Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ОШ "Петар Враголић"

Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија

Пут од три године који је прошла српска војска , није прошла ни једна армија у историји света, да би се у зору 15. септембра 1918. године са свијих шест дивизија и једном коњичком сјурила са Могленских планина као олуја у неодбрањивом нападу, да ослободи отаџбину.

 

Из борбе у борбу, под пуном ратном спремом, по киши и ветру, блату и мразу, незнајући за умор, у неописивом заносу је јуришала, очију зажарених према Београду. Сламала је непријатеља несмањеном жестином, надирала непојмивом брзином. Никаква комора није могла више да стигне српске пукове. Француска артиљерија није могла да прати српску пешадију. Она јој је измакла изван сваког домета. Командант француске коњице генерал Гамбета извештавао је да једино његови коњаници, и то с муком, сустужу српске пешаке. Српска коњица је толико измакла, да су савезници из авиона морали да јој бацају потковице.

Све је било завршено за 45 дана. Првог новембра у 10.30 часова војвода Петар Бојовић на челу Дунавске дивизије ушао је у Београд. Први је победоносно марширао VII пук, грљен од народа, газећи по цвећу од Авале, преко Вождовца и Славије, до Калемегдана.

Фелдмаршал Аугуст фон Макензен, командант снага Централних сила у кампањи против Србије, који је у праскозорје 7. октобра 1915. године насрнуо на Београд, у својим мемоарима је написао : „ Борили смо се с јунацима из бајке.“

Примирje у Првoм свeтскoм рaту и прeстaнaк нeприjaтeљстaвa пoтписaнo je 11. нoвeмбрa 1918. гoдинe у Фрaнцускoj, у спeциjaлнoм вaгoну мaршaлa Фeрдинaндa Фoшa.

Наталијина рамонда (Ramonda nathaliae) је биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан.

Његова симболика је вишеструка како због станишта, тако и због имена - цвет назван по краљици Наталији Обреновић, познат је и као цвет феникс - чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

 

Актуелно

Издвајамо

ОШ "Петар Враголић", Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија